Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

НАСА се готви да изгради енергийна система с ядрен реактор на Луната

Работата е част от плановете на космическата агенция за изграждане на лунна база

НАСА се готви да изгради енергийна система с ядрен реактор на Луната

Снимка: Bloombrg LP

Енергийна система с ядрен реактор ще бъде изградена на Луната като част от плановете за създаване на база и заселване на естествения спътник на Земята. Освен това на Луната ще бъде изградена и система за защита от летящи в близост до Земята обекти.

Тези намерения са записани в Меморандум за сътрудничество, подписан на 20 октомври от ръководителя на НАСА Джим Брайденстин и енергийния министър на САЩ Дан Бруйет.

Още по темата

Документът, публикуван на страницата на космическата агенция, предвижда сътрудничество в изпълнението на заложените от американското правителство цели САЩ да изпрати първата жена на Луната до 2024 година, експлоатацията на лунната повърхност и подготовка на мисия за изпращане на астронавти на Марс.

По силата на това споразумение ще бъдат създадени три работни групи, които ще работят за изграждане на инфраструктура на повърхността на Луната, изграждането на ядрен реактор и движението в Космоса, както и за научни разработки и изграждането на системата за защита.

Целта е да бъде изградена лунна база "Артемис" с необходимата за обитаване инфраструктура. Разработките около изграждането на ядрения модул пък ще бъдат използвани и за мисията до Марс в следващите години.

През септември НАСА обяви плана си за експлоатация на Луната, който предвижда изграждане на база на южния полюс на Луната, която да се използва при дълги мисии в Космоса. Плановете са оттам да тръгне и първата мисия с човешко участие към Марс, вероятно около 2030 година.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Технологични гиганти искат фирмите в САЩ редовно да дават климатични отчети